image

ELS TOMÀQUETS - EL PRODUCTE DE L'ESTIU

Hola!

Estem en ple mes d'estiu i el producte per excelència en aquesta època és el tomàquet. És important consumir els tomàquets quan n'és el temps, és a dir, en la nostra zona a l'estiu. Producte de proximitat, de temporada i de qualitat.

El tomàquet és originari d'Amèrica, d'on els espanyols ho van introduir a Europa després del descobriment d'Amèrica. Al principi el tomàquet va ser introduït com a espècie ornamental, pels seus fruits. La seva utilització com a planta agrícola és relativament recent, entorn de 1800. Al segle XIX es va estendre el seu cultiu, però fins a 1900 no va començar a ser un cultiu important.

Les varietats que hem cultivat enguany són:

Rosa Ple: Fruits de color rosat, rodons de grandària molt gran al voltant de 500 gr . Sabor excel·lent i molt carnosos.

Montserrat: El tomàquet de Montserrat és una hortalissa delicada i de baixa productivitat, de gran calibre, força buit per dintre, amb poca polpa i de color extern rosa, que presenta forma de carbassa, amb ondulacions arrodonides i suaus. Té un gust lleugerament dolcenc i refrescant. Com que té poca polpa és ideal per menjar cru, en amanides i altres plats freds

Raft: Els tomàquets Raf es recullen verds per fora i madurs per dins, després d'un acurat procés de selecció. De vegades, mostren un aspecte que no es correspon amb el seu deliciós i insuperable sabor, de mida petita, una mica més gran que el denominat 'en branca', amb profundes estries que acaben en el peduncle i de color verd intens per la part superior i vermell a la inferior.

Bodar: És un tomàquet de forma rodona i de pell molt forta per posar a les amanides verdes. Quan és vermell i fort el podem utilitzar per fer esqueixada.

Cherry: Aquest petit tomàquet, original en estat silvestre ha estat cultivat des de fa temps, trencant el model que acostuma a tenir el tomàquet. El seu tamany el fa molt pràctic per a qualsevol plat. El seu nom és degut a la semblança que té amb la cirera ;), té un gust lleugerament àcid.

La versatilitat a la cuina de tots aquests tomàquets és molt gran. Les maneres de preparar-los són moltes: en amanida, farcits, ou remenat amb tomàquet, en suc, en puré, assecats, pa amb tomàquet, amb els sofregits, en els empedrats, i com a complement de molts altres plats.

De les seves qualitats nutritives podem dir que el tomàquet és un aliment que conté una gran varietat de nutrients essencials per a l’organisme i que són benèfics per a la salut. Conté vitamines C, A, K i les dels grups B, i minerals com fòsfor, ferro, calci, magnesi, manganès, zinc, coure, potassi i sodi.

Un tomàquet es compon sobretot d’un 95% d’aigua el que vol dir que després de comprar un quilo de tomàquets, transportem 950 grams d’aigua, 0,3% de greixos, 1% de proteïnes, 3% de deixalles, 0,5% de cel·lulosa i una sèrie de micro-nutrients com calci, ferro i fòsfor, vitamines A i C, molt licopè, i tot això amb prou feines unes 25 calories per cada 100 grams.

Salut i bon profit a tothom!!!

 

Fonts: www.biosfera.cat; www.etselquemenges.cat i pròpies.

 

Has arribat al final de la publicació!

Tornar enrere per veure mes publicacions

Dissenyat i Desenvolupat per Aitor Riba
Generat amb Laralum
Copyright © 2017 Cal Vilaseca Tots Els Drets Reservats.